Talli ja eläimet

Tervetuloa tallille!

Lähderannan tallilla pääset tutustumaan ponien & hevosten lisäksi myös koiriin, kissoihin, pupuihin, alpakoihin kuin aaseihinkin. Talli sijaitsee Tuusulassa, vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Tallitoiminta sai alkunsa 2012 yrittäjä Niina Waseniuksen haaveesta perustaa lämminhenkinen maalaistalli, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin, ja jossa eläimillä on hyvä olla. Myös tai juurikin tästä syystä kaikki hevoset, alpakat ja aasit elävät pihatoissa. Niinalla on kokemusta omista hevosista yli 30 vuotta.

Tervetuloa tutustumaan talliin ja sen asukkaisiin!

 

> Talliyrittäjä Niina Wasenius ja friisiläistamma Gera

Henkilökunta

Laura Kotiranta | Karoliina Ekegren | Enni Pyykönen | Aino Saarinen | Rimma Seppälä | Tommi Wessman

Laura Kotiranta

Hei, olen Laura Kotiranta, keväällä 2016 Harjun Oppimiskeskuksesta valmistunut ratsastuksenohjaaja. Maaliskuusta lähtien pidän Lähderannassa ratsastustunnit torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin.

Historiani hevosten parissa ylettyy pitkälle lapsuuteen. Minulla on takanani useita vuosia ratsastuskouluoppilaana sekä innokkaana hoitohevosen hoitajana. Harjussa ollessani minulla oli ylläpidossa valloittava suomenhevosruuna, jonka kanssa opin enemmän kuin osasin odottaakaan. Henkilökohtainen tavoitteeni ratsastuksen saralla on vielä joku päivä kehittyä kouluratsastuksessa aina vaativalle tasolle asti. Myös ratsastuksenohjaajana tavoitteenani on kehittää osaamistani jatkuvasti.

Ratsastuksenohjaajana pidän erityisen tärkeänä ratsastajan oikeanlaista perusistuntaa ja apujen käyttöä. Pyrin opetuksessani hiomaan hevosen ja ratsastajan yhteistyötä saumattomampaan suuntaan. Ratsastukseen kuuluu olennaisena osana hevosen hoito ennen ja jälkeen ratsastustunnin, minkä vuoksi mielestäni on tärkeä opetella myös hyviä hevosmiestaitoja. Ratsastusharrastuksen mielekkyyden takaamiseksi tunneillani tehdään vaihtelevia tehtäviä ryhmän tason mukaan.

Karoliina Ekegren

Olen Karoliina Ekegren, vuonna - 97 syntynyt täysin issikoihin hurahtanut "joka paikan höylä". Tallilla saatat nähdä minut hevosen selässä, ratsastustuntia pitämässä, eläimiä hoitamassa taikka tuntilaisia auttamassa. Älä siis epäröi kysymästä apua, autan mielelläni. Lähderannan tallilla pidän yksityis- ja alkeistunteja, maastoja, vammaisten ja erityisryhmien ratsastustunteja sekä kaikkea ponitouhupäivistä leireihin saakka. Aloitin säännöllisen ratsastuksen n. 7-vuotiaana jääräpäisillä shettiksillä, joista siirryinkin pian islanninhevosiin ja sillä tiellä olenkin pysynyt tähän asti ja pysyn jatkossakin. Askellajiratsastus onkin siis minun "heiniäni". Vaikka olenkin vannoutunut askellajiratsastaja, pidän tärkeänä sitä, että hevosilla harrastetaan monipuolisesti. Mielestäni on tärkeää pitää tunneillakin monipuolisia tehtäviä, jotta hevosen mieli pysyy virkeänä ja haluaa jatkossakin tehdä töitä kentällä. Tunneillani opetan pehmeitä apuja, hyviä hevosmiestaitoja sekä opetan myös tulkitsemaan hevosen elekieltä, jotta yhteistyö hevosen kanssa sujuisi paremmin. Itselläni on aikaisemmin ollut lempeä issikkaruuna sekä jääräpäinen shettistamma, mutta valitettavasti molemmat ovat jo menehtyneet. Sleipnirin ja Yvonnen jälkeen siirryin vuokraamaan muiden hevosia, mikä oli melko uutta silloin minulle. Pian löysinkin itselleni vuodeksi ylläpitoon Madonna-issikan, jonka kanssa käytiin muutamat askellajikisat pyörähtämässä hyvällä menestyksellä. Tällä hetkellä omistan puolet Niinan kanssa Samppa-varsasta sekä käyn askellajiratsastus-valmennuksissa. Ehkä joku päivä minut löytää taas baanalta kisaamasta.

Enni Pyykönen

Hei, olen Enni Pyykönen, 24-vuotias intohimoinen liikkuja ja etenkin hevostelija. Vedän Lähderannassa tallin ratsastusjousiammunnan treenirinkiä ja pidän lajin pienryhmätunteja. Olen ratsastanut yli puolet elämästäni, ja vuodesta 2016 harrastanut tavoitteellisesti ratsastusjousiammuntaa. Historiani on vienyt minut mm. ratsastuskoululaisesta hetkettäiseksi tallityöntekijäksi, ja taannoisen ns. vuokrahevoseni kautta löysin mm. maastakäsittelyn ja centered ridingin ilot. Ratsastusjousiammuntaa voi kutsua päälajikseni, vaikka nautin kaikesta, missä saan työskennellä ja puuhata syvässä yhteistyössä hevosen kanssa. Näkemykseni niin ratsastukseen, ratsastusjousiammuntaan kuin kaikkeen tekemiseen hevosen kanssa ylipäätänsä lähteekin liikkeelle yhteistyöstä ja keskinäisestä luottamuksesta. Yhteistyö ja luottamus kumpuavat ihmisen ja hevosen välisestä suhteesta, joka etenkin ratsastusjousiammunnassa korostuu eri tavalla, kun ohjia ei voi pitää koko ajan kädessä. Kun tuo yhteistyö toimii, on luvassa unohtumaton vapauden tunne nelijalkaisen ystävän selässä! Kohta kolmivuotisen ratsastusjousiammunta-urani aikana olen käynyt säännöllisesti lajin kansainvälisesti huippujen opissa, viimeaikoina pääasiassa valmentajani Ali Ghoorchianin, niin Suomessa kuin ulkomailla. Hyvin alkutaipaleella olevan kilpailu-urani tavoitteena ovat kansainväliset kilpailukentät. Olen kouluttanut lajiin hevosia, sekä toimin Etelä-Suomen Ratsujousiampujat ry:n hallituksessa. Näiden ohella käyn parhaillaan Suomen Ratsastusjousiampujain Liiton kouluttajapolkua lajiin. Päätoimisesti olen tällä hetkellä opiskelija; opiskelen ammattikorkeakoulu Haaga-Heliassa, josta teen tämän kevään työharjoittelua Ympäristöministeriössä. Ratsastusjousiammunnan (RJA) säännöllisiä vakiotunteja ei tällä hetkellä ole, vaan keskityn pitämään yksityis- ja pienryhmä tunteja kysynnän mukaan. Aika on siis täysin sovittavissa, painottuen opiskeluista, töistä, ja tallin vakiratsastustunneista johtuen viikonloppuihin. Viikonloppuisin pyöritän myös jo alkeet käyneille tarkoitettua RJA-treenirinkiä. Mikäli sinua kiinnostaa kokeilla tätä erilaista, elämyksellistä lajia, jossa yhdistyvät tarkkuus, saumaton yhteistyö hevosen kanssa ja halutessasi vauhdin huuma, ole rohkeasti yhteydessä!

Tommi Wessman

Kaikki lähtee halusta palvella. Halusta tuntea itsensä merkitykselliseksi. Näihin kahteen lauseeseen nivoutuu se oleellisin.  Työurani koostuu lähes täysin asiakaspalvelutyöstä, jossa kohtaamiset ihmisten kanssa ovat olleet työssä merkityksellisimpiä ja opettaneet eniten. Kahvi ja suklaa olivat (ja ovat edelleen) suuri intohimoni, jonka parissa sain tehdä töitä valtaosan tähänastisesta työurastani.

Kahvin ja suklaan parista siirryin sosiaalialalle. Asiakaspalvelu, toisin sanoen ihmisten kohtaaminen, aito kiinnostus ja halu kuunnella heitä, kuljetti minut lastensuojelun pariin töihin. Sain kokemuksia ensin perhekodista ja sitten parin vuoden ajan erityisyksiköstä nuorisokodissa.

Nuorisokodissa työskennellessäni valmistuin Nuoriso - ja vapaa - ajan ohjaajaksi. Samalla valmistuin myös Eettisen hevosmiestaidon ohjaajaksi, jonka lisäksi opiskelin vielä MinD – Voimauttavan Hevostoiminnan ohjaajaksi. Nämä kolme koulutusta loivat pohjan, miten Herkkä Hevosmies aikoo ihmisiä ja eläimiä kohdata ja palvella.

Yksi merkityksellisimpiä opettajiani on kuitenkin ollut hevonen. Muistan vieläkin hetket kun hevoset elämääni tulivat ja edelleenkin tunne on sama, silmät säihkyen, loputon kiinnostus siitä mitä elämyksiä ja kohtaamisia hevosen kanssa oleminen minulle tuokaan.  Kun on sydän auki, kuulet kuinka hevosella on aina sinulle kerrottavaa.

Kiitollisena muistelen kaikkia kohtaamiani hevosia, jotka ovat opettaneet minulle läsnäolosta, rehellisyydestä, kunnioituksesta, rajoista ja rakkaudesta, vain muutamia mainitakseni.

Lähderannassa olen saanut toimia nyt muutaman vuoden. Näiden vuosien aikana minut on eniten voinut nähdä tarhoissa, joko talikon varressa tai silittelemässä hevosia. Herkkä Hevosmies syntyi kesällä 2018 josta lähtien olen tarjonnut hevosavusteista yksilö -ja ryhmätoimintaa. Lisäksi toimin Ammatillisena tukihenkilönä lapsille ja nuorille joiden kanssa aika – ajoin myös tallilla käymme.

Lisätietoa minusta ja palveluistani nettisivuillani www.herkkahevosmies.fi

Rimma Seppälä

Aino Saarinen