Lajikuvauksia

Lajikuvauksia

Ratsastusjousiammunta

Ratsastusjousiammunnassa (eng. horseback archery, mounted archery) ammutaan jousella hevosen selästä. Laji pohjautuu muinaiseen metsästykseen ja sodankäyntiin, ollen nykyään kansainvälisesti moderni kilpalaji. Suoritus tapahtuu määrätyssä askellajissa useimmiten kujaksi aidatulla radalla, ampuen määrättyihin tauluihin, joita on radasta riippuen yhdestä lähemmäs parikymmentä kappaletta. Laji tarjoaa hauskuutta, kehittää koordinaatiota ja yhteistyötä hevosen kanssa. Jousena käytetään perinteistä käsin viritettävää jousta (vaistojousi). Kokonaistulos muodostuu osumatarkkuuden tuloksena saaduista taulupisteistä sekä hevosen sekunneissa mitatusta nopeudesta radalla. Vaikka kilpalajina ratsastusjousiammunta on vaativaa, tarjoaa se myös elämyksellisyyttä ja avartavia työkaluja kaikille jokapäiväiseen ratsastukseen. Mukaan on mahdollista ottaa oman taitotason mukaan muita elementtejä, kuten esteitä, selästä käsin avattavia portteja, suunnanmuutoksia laukanvaihdoin tai miekankäsittelytekniikoita. Lajin harjoittelu aloitetaan maastakäsin jouseen ja ammuntaan tutustumalla, josta edetään askel kerrallaan hevosen selkään. Tallimme lajissa mukana olevat hevoset ovat lajiin totutettuja, kokoneita ja rauhallisia.

Ratsastusjousiammuntatunnit pidetään yksityis-tai pienryhmätunteina. Alkeistunnit on tarkoitettu heille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta jousiammunnasta ja/tai ratsastustaidot ovat hyvin alkeelliset. Niiden kesto on 2h, pitäen sisällään 45 min jouseen ja ampumiseen tutustumista maasta käsin, hevosen varustamisen ja 45 min osuuden ratsain. Jatkotunnit on tarkoitettu lajin perusteet hallitseville, eli joko alkeiskurssin tai kaksi alkeistuntia käyneille. Ratsastaja siis hallitsee ratsunsa itsenäisesti, ja on ampunut jousella aikaisemmin. Lajissa jo selkeästi edistyneille on omat yhteistreeninsä tallin ratsastusjousiammunnan treeniringin kautta.

Trikki

Trick riding, eli vapaasti suomennettuna temppuratsastus, on haastava mutta erittäin hauska laji, joka pohjautuu djigitovka-taisteluratsastukseen; muinaisessa taistelussa oli huikea etu, mikäli pystyi täydessä vauhdissa mm. piiloutumaan hevosen kyljen taakse, kääntymään satulassa täysin ympäri tai vaihtamaan puolta hevosen vatsan alta. Nykyisin laji on kansainvälisesti showlaji, jossa myös kilpaillaan. Temput perustuvat oman asennon monipuoliseen vaihteluun satulassa. Laji toimiikin erinomaisena työkaluna esim. kunnon ja koordinaation kehittämiseen, oman kehon ja mielen haastamiseen ja toimivuuden monipuolistamiseen satulassa, sekä joidenkin pelkojen selättämiseen. Trick riding tarjoaa avartavia kokemuksia, joita hyödyntää huolimatta siitä, hyppääkö normaalisti esteitä, tuuppaako koulua vai ns. puskaratsastaa. Tallillamme kaikki temput aloitetaan alkeista puuhevosen kanssa, jolloin asennot ovat tuttuja hevosen selkään siirryttäessä. Trick ridingissä mukana olevat hevoset ovat lajiin koulutettuja ja rauhallisia.

Trick ridingiin on kehitetty omanlaisensa ns. temppusatula, jonka muoto, erilaiset remmit ja etukaaren päällä oleva tappi helpottavat tai ovat välttämättömiä joidenkin temppujen onnistuneeseen ja turvalliseen toteuttamiseen. Perustemput kuitenkin onnistuvat kaikissa jalustimet omaavissa satuloissa, jotka pysyvät hevosen selässä paikallaan painon jakautuessa hetkellisesti toispuoleisesti.

Trick riding tunnit pidetään yksityis- tai pienryhmätunteina. Alkeistunnit on tarkoitettu heille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta trick ridingistä. Ratsastustaidon ei tarvitse olla vahva, mutta ratsastuksen perusteet on hyvä olla hallinnassa. Tunnin kesto on 2h, pitäen sisällään 45 min puuhevosen kanssa temppujen läpikäynnin, hevosen varustamisen ja 45 min osuuden ratsain. Kaikilla trick riding tunneilla painoraja hevosilla on 90 kg.